Onderhoudstips

Onze tenten hebben hun kwaliteit door de jaren heen wel bewezen en staan als een huis. Verhoog je kampeerplezier en neem onze onderhoudstips ter harte! Dan gaat je tent met gemak tot wel 40 jaar mee (we hebben ze gezien!)

Top 10 onderhoudtips

1. Pas op hoogspanning
Kom met een aluminium boogstok nooit in de buurt van hoogspanningskabels!

2. Afspanning
Zorg voor een goed afgespannen tent, zodat water er gemakkelijk afstroomt.

3. Vuil op tentdoek
Vlekken of vuil? Onthou dan de gouden regel: hou het droog en gebruik geen zeep! Veeg het (droge) tentdoek regelmatig schoon met een zachte borstel, zodat het niet al te vuil wordt. Vuil is namelijk een voedingsbodem voor schimmels. Zet je tent ook niet zomaar onder bomen neer. Hars, luisafscheiding of andere stoffen kunnen dan op je tent terechtkomen en zijn niet of nauwelijks te verwijderen. Ook de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek kunnen hierdoor nadelig worden beïnvloed. Laat vlekken in het tentdoek altijd goed drogen voordat je ze verwijdert. Probeer vlekken uitsluitend met een zachte borstel en eventueel met schoon water te verwijderen.

4. Geen zeep!
Gebruik nooit zeep of andere chemische middelen om het doek te reinigen. Die tasten namelijk de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek aan.

5. Ventilatie
Zorg voor een goede ventilatie, ook als de tent niet of nauwelijks gebruikt wordt. Ventileren tijdens het koken is essentieel, condens kan leiden tot schimmelvorming.

6. Voorkom lekkage: geen zonnebrand of natte handdoeken op de tent
De waterdichtheid van het tentdoek wordt zeer zorgvuldig gecontroleerd. De grootste bedreigingen voor de waterdichtheid zijn zonnebrandolie/crème, (af)wasmiddelen of dampen daarvan. Het (af)wassen of drogen van de was, in, op, of nabij de tent, raden wij sterk af omdat dit lekkage kan veroorzaken. Ook het schoonmaken van het grondzeil met een wasmiddel kun je beter vermijden.
Als je tent lekkage vertoont impregneer dan niet direct je hele tent, maar behandel alleen de plekken waar lekkage voorkomt. Het katoen van de tent is namelijk zo geweven dat deze een ademend vermogen heeft. Wanneer je het gehele tentdoek impregneert verliest je tent het ademende vermogen. Het atelier van Karsten Tenten informeert je graag over de juiste behandelmethode en het geschikte impregneermiddel.

7. Folieraam en grondzeil
Voorkom contact tussen folieramen en het pvc grondzeil. Het grondzeil kan een afdruk in het folie achterlaten.

8. Binnenslang
De binnenslang is een rubber product. Zorg ervoor dat deze niet in aanraking komt met olie of soortgelijke producten.

9. Scheerlijnen 
Gebruik bij het vervangen van de scheerlijnen alleen katoenen of gewassen nylon scheerlijnen. Deze tasten de waterdichtheid van het katoen van de tent niet aan.

10. Droog opbergen en opslaan
Rol de tent niet nat op. Kan het niet anders, zorg dan dat de tent zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, weer wordt uitgerold en kan drogen. De tent moet droog zijn voordat deze in de tas wordt opgeborgen. Bewaar de tent daarna in een droge omgeving.

Made in Holland Made in Holland